Pagina's

6 december 2010

Despicable Me





Op vrijdag 10 november ben ik met een paar medestudenten naar de film 'Despicable Me' of ook wel 'Verschrikkelijke Ikke En De Rest Kan Stikken' gaan kijken in de cinema te Sint-Niklaas.


Waarover gaat de film?
Het hoofdpersonage van de film is Gru. Gru wil niets liever dan de grootste superschurk te worden van de wereld. Dit alleen maar om respect te krijgen van zijn moeder. Zij vond hem altijd wat zielig en was niet fier op haar zoon. Elke schurk heeft uiteraard zijn eigen schuilplaats. De handlangers van Gru zijn kleine gele wezentjes die enorme grappige stoten uithalen.

De belangrijkste concurrent van Gru is Vector. Vector zet Gru in het begin van de film voor schut door de Piramide van Cheops te stelen. Gru wil beter doen dan dat en neemt zich voor om de maan te stelen. Dit gaat uiteraard niet zomaar en zonder krimpstraal is hij niks. Om de krimpstraal te kopen, heeft hij veel geld nodig. Dit geld gaat hij lenen bij de schurkenbank. De bankdirecteur protesteert en wil Gru enkel geld lenen wanneer hij de krimpstraal kan tonen. Gru probeert de straal te stelen uit een lab maar Vector is hem te snel af.

Wanneer hij ziet hoe drie weesmeisjes lekkere koekjes verkopen aan het huis van Vector, komt Gru op een gemeen plan. Hij gaat de meisjes adopteren om zo tot bij Vector te raken. Hij heeft de krimpstraal namelijk in zijn kluis zitten. Zijn plan lijkt goed te lopen en de meisjes worden hem toegewezen. Gru draagt goed zorg voor de meisjes en wordt zonder hij het beseft een echte vaderfiguur.

Gaandeweg ontdekken de meisjes het gemene plan van Gru. Ze willen hem echter helpen om zijn plan te financieren. De handlanger van Gru, Nefario, vindt dat Gru zijn slechte karakter verliest door de meisjes. Nefario besluit de drie terug te sturen naar het weeshuis.


Er treedt een ander probleem op. De dag waarop Gru de maan wil stelen, valt samen met de balletvoorstelling van de meisjes. Gru steelt uiteindelijk de maan maar is te laat op de voorstelling. Wanneer hij de balletzaal binnentreedt, ontdekt hij dat Vector de meisjes heeft ontvoerd.


Zal Gru de meisjes kunnen redden? Krijgt hij respect van zijn moeder?


Voor kinderen?
De film was een kindervoorstelling dus perfect bruikbaar in de lagere school. Er worden een aantal belangrijke waarden in meegegeven. De gemene schurk Gru wordt zachtaardig en een liefhebbende vaderfiguur. Het aspect 'een tweede kans geven' komt ook aan bod. De drie meisjes geven Gru een nieuwe kans, ook al had hij de meisjes enkel geadopteerd om zijn plannetje te doen lukken. Ikzelf heb de Engelse versie gezien maar zoals eerder vermeld, bestaat er ook een Nederlandstalige versie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten